chvojnik cinsky ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani co sbirame pestovaniChvojník čínský (latinsky Ephedra sinica) patří do čeledi chvojníkovité (Ephedraceae), mezi příbuzné druhy patří: chvojník klasnatý. Chvojník je silný stimulant a prostředek snižující překrvení průdušek. Mnoho bylinářů považuje chvojník za jeden z přírodních léků s nejdelší tradicí. Nicméně jen velmi málo lidí užívajících volně prodejné léky proti nachlazení (obsahující efedrin nebo jeho synteticky vyrobený ekvivalent — pseudoefedrin) si uvědomuje, že pokračují v tradici staré přes 5 000 let. Bohužel jsou lidé, kteří se efedrinem (popř. z něj vyrobenou drogou zvanou pervitin, nebo perník) předávkovali a museli nést těžké zdravotní následky.


Účinky chvojníku čínského na tělo:

Jakou část sbíráme

Stonky a větve.

Léčebné využití

Z chvojníku lze připravit příjemný osvěžující nápoj. Nebezpečné látky, jako je efedrin, pseudoefedrin nebo norpseudoefedrin, obsahuje pouze chvojník rostoucí v Číně (z něho se také připravují všechny léčivé přípravky). Ostatní chvojníky podobné látky téměř neobsahují.

Pokud lidé mluví o „efedře,“ většinou mají na mysli chvojník rostoucí v Číně, který je ve své domovině znám jako ma huang (E. sinica). Některé obchody však zaměňují různé druhy chvojníků, a je tedy dobré si vždy ověřit latinský název. Na celé zeměkouli roste přibližně 40 druhů chvojníku. Pokud budete mít zájem vyzkoušet si léčivé účinky této rostliny, ujistěte se, že její latinský název zní Ephedra sinica. Aktivní látky obsažené v tomto druhu chvojníku mají velmi silný povzbuzující účinek na centrální nervový systém, mnohem silnější, než má kofein či amfetaminy. Všechny tři látky rozšiřují dýchací cesty. Dále povzbuzují srdce a děložní stahy; zvyšují krevní tlak, látkovou výměnu, tvorbu potu a moči; přitom snižují tvorbu slin a žaludečních šťáv.

Dýchací potíže.

Od konce 20. let až do 40. let 20. století byl efedrin přidáván k lékům proti nachlazení, astmatu a senné rýmě. Efedrin byl účinný a poměrně bezpečný, ale bylo o něm známo, že by mohl mít potenciálně nebezpečné vedlejší účinky, mezi něž patřilo zvýšení krevního tlaku a zrychlený tlukot srdce (palpitace). Pak byla tato látka nahrazena blízce příbuzným pseudoefedrinem, který také patří mezi aktivní látky v ma huang.

Podle odborníků má pseudoefedrin stejné účinky jako efedrin, pouze způsobuje méně drastické vedlejší účinky. Dnes většina volně prodejných léků proti nachlazení, chřipkám a senné rýmě obsahuje aktivní látku pseudoefedrin.

Chvojník se i nadále používá při bylinné léčbě nachlazení, chřipky, alergie, a protože snižuje překrvení, předepisují ho čínští lékaři na astma. Komise E, která vyhodnocuje rostlinné léky pro německý protějšek FDA, uznává ma huang jako vhodný k léčbě překrvení průdušek.

Nadváha.

Ma huang (chvojník čínský) zvyšuje rychlost látkové výměny (metabolismus), což se dá také  popsat jako rychlost, kterou tělo spaluje kalorie. Zároveň poměrně snižuje chuť k jídlu. Tato kombinace účinků přivedla vědce ke studiu této byliny (přesně řečeno pouze její látky efedrinu) s ohledem na její možné využití při snižování nadváhy.

K tomu účelu se podávala směs efedrinu s kofeinem. U programů soustředěných na snížení nadváhy účastníků, kdy byla podávána nizkokalorická strava a provádělo se pravidelně cvičení, způsobilo současné podávání směsi efedrinu a kofeinu zvýšení úbytku hmotnosti o dalších 5 procent.

Dánští výzkumníci provedli jednu tříměsíční studii, které se zúčastnily obézní ženy užívající buď lékařsky neúčinné placebo, nebo efedrin (20 mg třikrát denně, perorálně). Ženy užívající efedrin byly o něco málo úspěšnější.

V další italské studii se zjistilo, že ženy s nadváhou ztratily za dva měsíce více kilogramů, když nahradily nízkokalorickou dietu ústním podáváním efedrinu (50 mg třikrát denně). Abyste mohli ocenit účinek chvojníku na snížení nadváhy, musíte být opravdu obézní, to znamená, že vaše hmotnost musí být alespoň o 20 procent vyšší než ideální hmotnost. Efedrin neprokázal žádné výraznější úspěchy u lidí s mírnou nadváhou, tj. snažících se shodit jen 2 až 5 kg. Nezapomeňte na skutečnost, že kilogramů shozených díky chvojníku se nemusíte zbavit na vždycky, zvláště pokud přestanete tuto bylinu užívat.

Dlouhodobé podávání chvojníku nese rizika vedlejších účinků a vzniku závislosti. Odborníci se v podstatě shodují na nejlepším způsobu snížení nadváhy kombinací těchto přístupů:

  • nízkokalorické diety,
  • velkého obsahu vlákniny v jídle,
  • pravidelného aerobního cvičení a
  • psychickou pohodou.

Chvojník však stále tvoří účinnou složku mnoha přípravků prodávaných v obchodech se zdravou výživou, které slibují snížení nadváhy.

Ženské zdravotní potíže.

Efedrin způsobuje děložní stahy u laboratorních zvířat. Ženy by proto mohly zkusit užít chvojník k vyvolání menstruace; naopak by se mu měly vyhnout ženy, které jsou těhotné nebo se snaží otěhotnět.

Léčitelské pověry

Navzdory tomu, že byl chvojník rostoucí v Severní Americe s oblibou používán k léčbě syfilidy a kapavky, tato rostlina ve skutečnosti žádný podobný účinek nemá. Každý, u něhož vzniknou opary na pohlaví nebo se objeví neobvyklé výtoky, by se měl jít urychleně poradit s lékařem.

Dávkování, recepty a doporučení

Abyste mohli vyzkoušet účinky chvojníku jako prostředku proti překrvení nebo k vyvolání menstruace, použijte odvar nebo tinkturu. Oba přípravky mají příjemně nahořklou chuť. Na odvar potřebujete 1 čajovou lžičku sušené rostliny a jeden šálek vody. Vložte léčivou rostlinu do vroucí vody a nechte vařit na mírném plameni po dobu 10 až 15 minut. Denní dávka jsou dva šálky (tedy 2 čajové lžičky rostliny).

U doma vyrobené tinktury (postup výroby tinktury je na www.WebinarTinktury.cz ) užívejte 1 malou lžičku třikrát denně.

Jestliže se rozhodnete pro komerčně vyráběný výrobek, dodržujte doporučené dávkování a ověřte si možné vedlej ; Nikdy nepodávejte chvojník dětem mladším dvou let. U starších dětí a lidí nad 65 let začněte s nižšími dávkami, které můžete podle potřeby zvyšovat.

Předávkování, bezpečnost, kontraindikace, nežádoucí účinky a rizika

Kolem použitelnosti chvojníku se vytvořilo mnoho protichůdných názorůrů. V polovině 90. let 20. stolétí se totiž stal efedrin součástí podomácku vyráběných drog, známých pod názvem pervitin, nebo perník.

Nezodpovědně vysoké dávky chvojníku mohou samozřejmě vyvolat účinky podobné metamfetaminu. V tak vysokých dávkách může ale rostlina způsobit velmi nebezpečné srdeční potíže i u fyzicky zdravých lidí, patří sem například mrtvice, zástava srdce nebo smrt.

Výzkumníci z lékařského střediska v Bostonu zaznamenali na 900 případů srdečních poruch spojených s chvojníkem, z nichž bylo 14 zástav srdce, 13 mrtvic a 9 infarktů. Mezi postiženými lidmi byli lidé užívající chvojník za účelem snížení nadváhy nebo snažící se docílit narkotického účinku.

Na přelomu tisíciletí byl volný prodej chvojníku ve většině států poměrně přísně regulován, dnes je efedrin součástí pouze nemnoha léků, které jsou k dostání jen na předpis, nebo byl z lékáren stažen úplně.

V případě, že se rozhodnete pro dávky chvojníku nerozumně vysoké, je dobré vědět o tom, že i doporučené dávky mají poměrně velmi silný povrzuzující vliv, a dále i o mnoha vedlejších efektech. Mezi vedlejší účinky patří: nervozita, třes, podrážděnost, úzkostlivost, nespavost, závratě, srdeční palpitace a zrudnutí kůže.

U některých složek ma huang byl dokázán účinek zvyšující krevní tlak a hladinu cukru v krví. Jiné složky rostliny je však naopak snižují.

Lidé s vysokým krevním tlakem nebo s cukrovkou by se měli této rostlině vyhnout. Díky možnému zvýšení krevního tlaku není tato léčivá rostlina vhodná ani pro lidi s onemocněním srdce, zeleným zákalem očí nebo poškozenými ledvinami.

Lidé se zvýšenou činností štítné žlázy (tzv. hypertyreózou nebo Gravesovou nemocí) by se měli vyhnout všem stimulačním (povzbuzujícím) prostředkům, mezi něž patří i chvojník.

Rostlina také zužuje močovou trubici, což může vést k potížím s močením. Z tohoto důvodu není tato léčivá bylina vhodná ani pro muže s benigním zvětšením prostaty, které způsobuje problémy s močením samo o sobě.

Navíc chvojník často způsobuje nespavost. Proto není vhodný ani pro lidi, kteří mají problémy se spaním; nebo alespoň není vhodného užívat navečer.

Chvojník může způsobovat sucho v ústech, proto se při užívání této rostliny snažte zabezpečit hodně nealkoholických tekutin. A nakonec, pokud jste aktivním sportovcem, měli byste se zamyslet nad užíváním chvojníku dvojnásob, protože efedrin je béžnou složkou zakázaných dopingových látek.

Rozumné využití

Ze zdravotních důvodů byste měli užívat chvojník vždy až po konzultaci se svým lékařem. Jestliže vyvolá jeho užívání nespavost, nervozitu nebo podráždění žaludku, snižte dávkování nebo bylinu přestaňte užívat úplně, Když se dostaví nežádoucí vedlejší účinky nebo se vaše zdravotní potíže nezlepší do dvou týdnů, zpravte o tom svého lékaře.

Informace o pěstování

Chvojník nelze pěstovat na zahradě. Je to podivně vypadající keř s primitivnější botanickou stavbou, který Je téměř bez listí, čímž velmi připomíná přesličku. Má tuhé, článkovitě pospojované stonky a větve bez kůry, ze kterých vyrůstají velmi malé šupinám podobné lístky a drobné žlutozelené květy, které se objevují v létě. Rostliny jsou dvoudomé, tzn. že se na jedné rostlině mohou objevit jen samičí nebo samčí květy. Semena se vyvíjí uvnitř primitivních červených šišek (patří mezi rostliny nahosemenné).

V nejteplejších oblastech Slovenska se vyskytuje chráněný druh — chvojník klasnatý (Epbedra distachya).

Alternativní názvy:

Ma huang, mormonský čaj.

Historie - proč právě mormonský čaj?

Počátky čínské medicíny jsou zahalené mnoha nejasnostmi a legendami, micméně se odborníci shodují, že dávní lékaři podávali čaj z chvojníku čínského při chřipkách, astmatu a senné rýmě již kolem roku 3 000 př. n. l. Příbuzné druhy rostoucí v Indii a Pákistánu byly používány téměř stejně dlouho. Když se mormoni dostali roku 1847 do Utahu, seznámili se díky místmím původním obyvatelům s americkým druhem chvojníku, z něhož se připravoval hořce chutnající povzbuzující nápoj. Mormoni si jej oblíbil jako náhražku za kávu nebo čaj a posléze se tomuto nápoji začalo přezdívat mormonský čaj.

Chvojník rostoucí v Severní Americe je mírné diuretikum (močopudná rostlina). Na Divokém západě si získal pověst léku proti syfilidě a kapavce, také se často podával ve veřejných domech; uvedené účinky se dokonce objevily v druhovém názvu jednoho ze severoamerických chvojníků, Epbedra antisyphilitica.

Současní bylináři doporučují chvojník na stejné nemoci jako staří Číňané: na astma, sennou rýmu, překrvení dutin a hrudníku spojené s nachlazením a chřipkou.