kaulofylum zlutuchovite ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani co sbirame pestovaniKaulofylum žluťuchovité (latinsky Caulophyllum thalictroides) patří do čeledi dřišťálovité (Berberidaceae). Mezi další rostliny této čeledi patří např. dřišťál a mahonie. Jiné názvy této rostliny jsou modrý kohoš, modrá bobule, kořen indiánských dětí, protože věřili, že zrychluje děložní stahy a urychluje porod dítěte. Měli pravdu. Vědecký výzkum potvrdil, že opravdu obsahuje látku, která může vyvolat porodní stahy. Je dokonce tak účinná, že by neměla být užívána bez odborného lékařského dohledu. Kaulofylum žluťuchovité (modrý kohoš) ve skutečnosti patří do jiné čeledi než černý kohoš (samorostlík hroznovitý), ale indiáni je oba používali v gynekologii, a proto je oba nazývali kohoš. Slovo kohoš znamená v jazyce algonkinských indiánů „hrubý“ a souvisí s uzlovitými kořeny. Modrý se vztahuje k namodralému stonku a k sytě modrým bobulím. 


Účinky kaulofyla žluťuchovitého na zdraví:

Co sbíráme?

Kořen.

Účinky na zdraví

Zdá se, že tradiční využití rostliny odpovídá vědeckým výzkumům.

Vyvolání porodu.

Vědci zjistili, že kohoš modrý obsahuje chemickou lárku kaulosaponin, který vyvolává silné děložní stahy. To podporuje tradiční využití této rostliny mezi indiány. Tato léčivá rostlina není o nic nebezpečnější než oxytocin (Pitocin), tato léčivá rostlina je klasicky užívaná k vyvolání porodních stahů. I oxytocin může totiž způsobit poškození srdce a mít i další vážné účinky, mezi  něž patří i smrt matky a dítěte. Oxytocin Ize používat pouze pod stálým profesionálním dohledem v nemocničním zařízení, stejně tak by měl být užíván i kohoš modrý. Pokud byste si tuto rostlinu přáli použít k vyvolání porodu, poraďte se svým porodníkem a/nebo porodní bábou a vezměte si ji pouze s vědomím lékaře a pod jeho dohledem.

Vyvolání menstruace.

Silný stimulant děložních stahů by jistě dokázal vyvolat menstruaci, ale ženy by jej neměly za tímto účelem užívat. Je příliš silný a jeho vedlejší účinky by mohly být velmi vážné.

Výhledové možnosti

Indičtí vědci objevili působivé důkazy, že indiáni měli patrně nějaký důvod užívat rostlinu místo antikoncepce, protože se zdá, že v malých dávkách potlačuje ovulaci u zvířat, jak to dokazuje zpráva uvedená v Časopise o rozmnožování a plodnosti (Journal of Reproduction and Fertility).

Evropští vědci zjistili antibiotické a stimulující účinky na imunitní systém, což by mohlo vysvětlit předepisování rostliny eklektickými lékaři na zánět ledvin a močového měchýře. Zároveň byl objeven i protizánětlivý vliv, který by ospravedlňoval tradiční využití při léčbě artritidy.

Léčitelské pověry

Na rozdíl od tradičního využití při léčbě vysokého krevního tlaku, dokazují provedené výzkumy, že tato rostlina by mohla vysoký tlak spíš vyvolat než léčit.

Recepty a doporučení, dávkování

Kaulofylum je velmi účinná rostlina, která by měla být užívána pouze pod odborným dohledem lékaře nebo opravdu zkušeného bylináře. Odvar chutná zpočátku nasládle, pak hořce a nepříjemně.

Bezpečnost a rizika - předávkování

Kaulosaponin zužuje arterie vedoucí krev do srdce, a rostlina způsobila poškození srdce u pokusných zvířat. V případě předávkování Ize předpokládat poškození srdce i u lidí. Na druhé straně se zdá, že tato účinná látka není o nic víc nebezpečná než-li oxytocin, který se používá také na vyvolání porodu.

Rostlinu by nikdy neměli užívat lidé s vysokým tlakem, onemocněním srdce, cukrovkou, šedým zákalem, nebo kteří prodělali mrtvici. Stejně tak by ji neměly požít ani těhotné ženy na začátku těhotenství nebo ženy snažící se otěhotnět.

K již zmiňovaným vedlejším efektům patří i zjištění u pozorovaných zvířat, že rostlina způsobuje těžké vrozené vady, pokud je konzumována v raném stadiu těhotenství. Měla by se proto používat pouze k vyvolání porodních stahů, a to pouze pod lékařským dohledem.

Prášek kořene dráždí sliznice dýchacích cest a spojivky. Zacházejte s ním opatrně, abyste prášek nevdechli nebo aby se vám nedostal do očí.

Informace o pěstování

Kaulofylum žluťuchovité není sice květina pěstovaná na zahradách, ale je snadné ji rozpoznat v lesích na začátku jara. Pochází ze Severní Ameriky, kde roste od Appalačských hor až po Mississippi. Pro léčebné účely je možné si ji objednat ze Spojených států. Patří mezi byliny jarního aspektu, tj. dříve než ostatní rostliny vůbec začnou ukazovat známky života, ukáže se namodralý sťonek a jeden veliký list se zvedne do výšky 0,5 až 1 metr. V létě si rostlina vytvoří na vrcholu tři výhony, z nichž každý má tři složené listy.

V létě rostlina kvete drobnými nažloutlými květy a vytváří sytě modré bobule, které jsou jedovaté a mohly by být pro děti i smrtelné. Pokud máte o tuto bylinu zájem, jistě vám ji dokáže specializovaný obchod ze Spojených států amerických objednat. Popřípadě zkontrolujte nabídku léčiv v lékárnách.

Historie

Kromě toho, že používali modrý kohoš k vyvolání porodních stahů, menstruace a potratu, používali jej indiáni i k léčbě bolesti v krku, škytavky, průjmu u kojenců, epilepsie a artrózy. Některé ženy dokonce pily silný odvar místo antikoncepce.

Americký eklektik 19. století Jahn King uvedl tuto rostlinu ve známost v prvním vydání svého atlasu léčivých rostlin, Kings American Dispensatory, v 50. letech 19. století. Eklektici, předchůdci dnešních přírodních léčitelů, tuto bylinu také předepisovali na menstruační bolesti, bolest v prsech, zánět ledvin a močového měchýře, nespavost, bronchitidu a nevolnost.

Ostatní lékaři nikdy nezačali tuto rostlinu používat u svých pacientů, ale byla zaznamenána v Seznamu léčiv Spojených států (U.S. Pharmacopoeia) jako droga vyvolávající porod v období od roku 1882 do roku 1905.

Současní bylináři doporučují rostlinu k vyvolání porodních stahů a k vyvolání menstruace. Někteří ji také užívají na astma, úzkostné stavy, kašel a artritidu.

Vaše zkušenosti

Dva úžasné porody po podání kaulofyla v homeopatické variantě