Řasa agar agar účinky na zdraví co léčí použití užívání využití dávkování co sbíráme pěstováníAgar-agar je řasa s latinským názvem Gelidium amansii. Patří do čeledi gelidiaceae, česky gelidiovité. Jaké látky obsahuje? Podstatný obsah představuje asi 95 % polysacharidů částečně esterifikovaných kyselinou sírovou. (Obsah síry je nestabilní - pohybuje se v rozmezí 0,5 - 5 %.) Agar má dvě složky - agarózu a agaropektin. Agaróza má lineárně uspo řádány zbytky D-galaktózy a anhydro-L-galaktózy; agaropektin tvoří D-galaktózy esterifikované kyselinou sírovou. Nacházejí se zde také zbytky látek bílkovinného charakteru, které zůstaly po předcházejícím umělém zpracování řas. 


Jaké účinky má agar-agar na zdraví?

Vlastnosti

Mírné laxans, mucilaginózum, dietetikum.

Využití, dávkování a účinky na zdraví

  • Jako mírné laxans (projímadlo) se doporučuje 1 kávová lžička agaru před spaním. Výraznějšího efektu se dosáhne kombinováním s jiným laxativním přípravkem, například s Franfulae extractum (extrakt z krušiny).
  • Agar se různým způsobem využívá v dietetice, cukrářství, potravinářství.
  • V mikrobiologii se využívá při přípravě živných půd.
  • V galenické farmacii se droga používá jako emulgátor a stabilizátor některých dvoufázových tekutých přípravků; tvoří hlavní část hydrofilních základů mastí nebo čípků.

Předávkování, toxicita

Dosud nebyly zjištěny žádné škodlivé vedlejší účinky, kromě mechanického roztažení stěn trávicích orgánů při konzumaci nadměrného množství nenabobtnaného agaru, což ohrožuje především děti při přejedení se želatinovými cukrovinkami.

Číslo bobtnavosti

Agar ve vodném roztoku nabobtná a zvětšuje svůj objem - číslo bobtnavosti musí být nejméně 20.

Vyjadřuje objem v ml, který zaujme 1 g drogy společně s ulpělým slizem ve vodě po 6 hodinách při pokojové teplotě.

Řasa zvětšováním svého objemu ve střevech povzbuzuje peristaltiku střev, a tím lepší vyprazdňování stolice. Proto se ordinuje při slabší peristaltice a sklonu k obstipaci, rovněž při redukčních dietách. Objem agaru ve střevech vyvolává pocit plnosti při nízkém energetickém příjmu, čímž zpříjemňuje přísnější redukční diety.